•• Parené syry ••
Slovensko má druhy syrov s tradičnými charakteristickými vlastnosťami a tvarmi, ktoré sú získané špecifickou technológiou naparovania, alebo parenia syroviny pri výrobe syrov. Syry sa vyrábajú z ovčieho i kravského pasterizovaného mlieka. Doba zretia je rozdielna: od čerstvých syrov (Korbáčiky, Parenice), ktoré sú vhodné na okamžitú konzumáciu až po zrejúce syry s kratšou, dlhšou (až 24 mesiacov) dobou zretia syry (napr. Kaškaval).
Najznámejšie druhy našich parených syrov:
-
Oštiepok- syr v tvare elipsoidu s pôvodnou ornamentikou o hmotnosti cca
500 g; vyrába sa v neúdený i údený, ktorý má žltohnedú farbu, z kravského a/alebo ovčieho mlieka
-
Slovenský oštiepok – chránené zemepisné označenie
-
Parenica - parený syr v typickom tvare stočenej stuhy
-
Korbáčik a Korbáčik nite- parený syr v tvare vlákien, ktoré môžu byť zapletené do tvaru korbáčika
-
ďalšie druhy parených syrov (napr. Inovec, Koliba)
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci,
tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...